Woonservicezones
Samen met de woningcorporatie en verschillende zorgaanbieders ontwikkelde de gemeente Middelburg vanaf 2002 een nieuwe visie op de combinatie van wonen en zorg. Vanuit deze visie zijn woonservicezones ontstaan, als alternatief naast de traditionele zorgcentra en verpleeghuizen. Met een woonservicezone kunnen mensen die zorg nodig hebben zelfstandig blijven wonen in hun eigen wijk, met verschillende zorgaanbieders binnen handbereik. In een van mijn vorige functies heb ik de plannen ontwikkeld die uit deze gemeentelijke visie voortkomen.
Voorloper
Woonservicezones zijn de voorloper van extramuralisering: het scheiden van wonen en zorg. Mensen wonen zelfstandig en zorg wordt op maat geleverd, wanneer de klant daar een beroep op doet.
Een belangrijk uitgangspunt om zelfstandig te kunnen wonen, is toegankelijkheid en veiligheid van de woning. Een hedendaags appartement is drempelloos en rolstoeltoegankelijk. Daarnaast wenst de oudere van nu voldoende ruimte in zijn appartement. De Middelburgse woonservicezones bestaan uit zo’n dertig appartementen die aan deze voorwaarden voldoen.
Zorg
In het appartementencomplex zijn zorgverleners ondergebracht, zodat 24 uur per dag zorg beschikbaar is. Dit biedt een veilig gevoel. Ook bewoners die nu nog niet de maximale zorg nodig hebben, weten dat die op termijn op dezelfde plek geboden kan worden. Het zorgsteunpunt in het complex fungeert daarnaast als thuiszorgpost voor de omliggende wijk. In veel gevallen is er een ontmoetingsruimte, die gezelligheid biedt voor zowel de bewoners van het appartementencomplex als voor de wijk.
Locatie
Elke Middelburgse wijk heeft nu een eigen woonservicezone, vaak dichtbij een winkel-centrum. Op deze manier kunnen senioren in hun vertrouwde omgeving blijven wonen, wat de leefbaarheid van de stad bevordert en zorgt voor een gemêleerde bewoning.